2011. június 27., hétfő

Kerti konyhám

Ha itt a jó idő, nincs is jobb annál, mint kiköltözni a teraszra. Reggeltől estig ott eszünk, sőt amióta kialakítottam a kis kerti konyhámat, gyakran ott is főzünk. Persze nem egy luxus konyhát kell elképzelni, amolyan saját készítésű tábori verzió, de mi nagyon szeretjük.

Kulcseleme ez az un. parti főző, amit tulajdonképpen egy kis üstház bográccsal. De ugyanúgy rátehető a tárcsa, a kerámia edény, vagy egy méretes vas serpenyő. Nagyon kényelmes, mert nem kavargatás-kóstolgatás közben nem égeti a lábamat a tűz, mint a szabadtűz fölé tett bogrács vagy tárcsa esetében. A zárt tűztérnek köszönhetően bárhol felállítható, és nem is fogyaszt sok fát. (pl itt lehet kapni: www.kertikonyha.hu)


És hogy igazán "otthonos" legyen a kis kerti főzősarkom, jó hasznát vettem egy a családban leselejtezett fa előszoba falnak, amire remekül rá lehet akasztgatni a tárcsát, a grillrácsokat, és különféle a főző eszközöket.


A kerti mosogató ötlete onnan jött, hogy egy lomtalanítás során találtam egy régi mosogató tálcát... és már meg is álmodtam az én kis kerti pultomat.A szekrényke maradék faanyagokból állt össze, az alsó tároló részébe befér a grillező és tartozékai. A csapot úgy alakítottam ki, hogy a locsolótömlőt lehet rácsatlakoztatni. Meleg nyári napokon úgy felmelegszik benne a víz, hogy elegendő meleg vizet is szolgáltat :-)


És mindehhez jön a nemrég elkészült teraszunk, aminek - számomra legalábbis - nagyon értékes kincsei a felújított régi tárgyak: a kredenc, a pad és a karosszékek. Innen rálátunk az egész kertre, amiről nemsokára - legalábbis nagyon remélem - még írni fogok. (hogy hogyan lett pincéből bio tó...)

2011. június 25., szombat

Kreatív ajándék Istanbulból

Nemrég lehetőségünk adódott, hogy apát elkísérjük egyik isztambuli útjára.


Ajándékozás címén nem szeretek mindenféle kacatot összevásárolni, mindig az eredeti ötletekre és saját készítésű tárgyak készítése az elsődleges szempont, főleg olyanok, amelyek elkészítésében a gyerek kezek is szerepet kapnak.
Egyik nap kihajókáztunk az egyik közeli szigetre, ahol tengerpart és strand volt a program. Bogikám nagy kőgyűjtő, ritkán van olyan nap, hogy a zsebében ne bújna meg egy-egy kövecske. Hát ez a kavicsos tengerpart tiszta aranybánya volt számára! Kilószámra hordta hozzám a szerinte szebbnél szebb köveket. Persze mindet azzal a céllal, hogy hazavigyük :-)


Már a strandon is próbáltunk selejtezni. Ennek eredményeként a harmincból legalább négyet sikerült otthagyni... Később a szállodában titokban még kipakoltam párat és elrejtettem a terasz egyik virágládájába - így sikerült megszabadulni még legalább tíz méretes példánytól. Arra azonban  nem számítottam, hogy apából is előbújik a gyermeki lélek: mikor meglátta a virágládába pakolt köveket, rámutatott egyre, hogy az az ő kedvence, azt ő gyűjtötte... plusz egy vissza.

Közben kitaláltuk, milyen különleges szerepet is kaphatnak ezek a kövek. Befestjük őket, és ők lesznek az ajándékok a nagyszülők számára.
Íme a kis alkotó, és az elkészült alkotásaink. Bogika virágokat festett, és próbáltam valami török motívumokat varázsolni a kövekre. Persze a legnagyobb elővigyázat ellenére is szőnyegmosás lett a vége, de ebből mi ugye nem csinálunk problémát :-)
Rábukkantam a török rovásírásra is, így került egy két példánya rovásírással az Istanbul felirat. (lehet, hogy egy hozzáértő a haját tépné, ha meglátná.  Mindegy, nekem a török rovásírás ábécéből ennyit sikerült megfejteni...)


2011. június 23., csütörtök

Íjász babák

Szeretünk íjászkodni. Különösen a férjem. Bogikának is készítettem faágból egy gyerek darabot, akkor 4 éves volt. Most már 6 évesen igazi íja van, igazi tegeze, és saját nyílvesszői.


Természetesen a férjem ötlete volt, hogy készítsek íjász babákat is a klasszikus waldorf babák mellé. Gondoltam miért is ne, nem lehetetlen. Elkészültek az első darabok. Van nekik tegezük benne nyílvesszőkkel és természetesen íjjal. Bogika már le is tesztelte őket. Azt mondja jól működnek :-) Mindenesetre másfél óráig  játszott velük...





Csodaszép antik babakocsik


A mai multifunkciós babakocsik valóban nagyon praktikusak, ennek ellenére elolvadok, ha meglátok egy-egy ilyen típust. Egyszer kislányommal egy antikvitásban jártunk, ahol kiszúrt egy ehhez hasonló darabot. Odasimult hozzá és olyan sóvárgó tekintettel nézett rám, aminek anyai szív igencsak nehezen tud ellenállni.... Már-már kezdtem meginogni, mikor megláttam az árát. Az gyorsan felébresztett, és megbeszéltük, hogy anyának most nincs ennyi (18000 Ft!) pénze.
Viszont a fejembe vettem, hogy egyszer lesz egy ilyen kis mesebeli babakocsink, ha törik, ha szakad, és onnantól kezdve folyamatosan vadásztam egy olcsóbb darabra.
Az idő meghozta az eredményt, kb. fél évvel később a mienk lett ez a csodálatos darab:

Bogi lányom odavan érte - tele lehet rakni az általunk gyártott babákkal.

Azóta a fejembe is vettem, hogy felújítok egy pár öreg darabot. Ki is szemeltem már párat. Remélem, hamarosan újjászületnek.

2011. június 14., kedd

Rönkfa a fürdőszobában is

Nagyon sokáig törtem a fejem azon, hogy milyen lenne legjobb fürdőszobai mosdó szekrényke. Számos lakberendezési újságot és internetes oldalt átnéztem, de valahogy hosszú ideig nem találtam rá a megfelelőre.
Egyszer egy barkácsáruházban megláttam ezt a pultba süllyeszthető mosdókagylót, és hirtelen megszállt az ihlet: gyorsan át is szaladtam a faárus részlegre, ahol a megfelelő munkalap megtalálása után már össze is állt álmaim fürdőszoba pultja. Szabálytalan, íves kivágása egyfajta természetességet sugároz, nem is beszélve a rönkfa lábról. Alul is egy íves kivágású polc kínál bőséges rakodóteret. Az alsó polcot egy kockás függönyke takarja, amit egy rugalmas műanyag rúdra lett felfűzve.

Végre elkészült a pult. Természetességével olyan kellemes melegséget kölcsönöz a fürdőszobának. Már csak az nem tetszett az összképben, hogyha megfordultam, a csempével borított kád hideg látványa fogadott. Következő utam a barkácsáruházba a lambériákhoz vezetett, és addig fúrtam-faragtam, hogy nemsokára egy kellemes kis faborítást kapott a kád. Kültéri zselés lazúrral kezelve kimondottan jól bírja a ráfröccsenő (kis ebihalaimnál olykor-olykor rázúduló...) vizet. Persze az álom egy ilyen fürdődézsa, de jobb híján a kis faborítású kádunk is megteszi.

Tölgyfalevél asztalka

Számos bútordarabunk készült már maradék - sőt hulladék - faanyagból. Nagyon szeretjük a fából készült tárgyakat, és azon belül is különösen a girbe-gurba rönkfákat. Ez is egy ilyen darab. Értékét nagyban növeli, hogy kedvesem készítette nekem karácsonyra. Imádom ezt az asztalt. Persze normál hétköznapi állapotában nem így néz ki -  tele van pakolva. Az oldalsó farönk is adja magát, hogy mindenfélével teleaggassuk.


2011. június 10., péntek

Waldorf baba - Csecsemő baba

... hogy néha a hugi is kipihenhesse az élő játékbaba szerepkört :-)

Le a kalappal Rékuskám előtt, igen jól tűri nővérkéje ötleteit, mikor is élő játékbabának használja. Réka feküdt már a játék babakocsiban, legutóbb meg a kis babaágyban találtam meg.


Olykor azért a huginak is kijár a pihenés. Ilyenkor nagyon jól jön az ötletekből ki nem fogyó tesó számára a csecsemő formájú Waldorf baba, ami formáját, testtartását tekintve nagyon hasonlít egy kisbabára. Méretei megegyeznek egy újszülött méreteivel - 50 cm hosszú - és a kistesó kinőtt ruhái is jók rá.



Igazi nyúzható, öltöztethető, pelenkázható baba. Van neki horgolt sapija, és horgolt kiscipője is. Nekem a kiscipő tetszik a legjobban - elkészíteni is nagy élmény volt. A neten találtam képet egy hasonlóról, és nagyon örültem neki, hogy elsőre sikerült megcsinálni.


Amúgy a hugi is szereti a babát - néha "kölcsönkapja" a nővérétől - vagyis ha éppen megunja, odaülteti az ölébe a babakosiba. Ilyenkor Réka bűvöli, vagy éppen nyúzza. Már többen azt hitték messziről, hogy egy igazi baba ül ott az ölében... :-)




 Ez a baba is, mint a többi igazi Waldorf baba, csak természetes anyagokból készül. Töltete 100% nyers gyapjú, testanyaga pamut, puhája vászon és pamut, haja pamutfonal. Nem csoda, hogy a lányok imádnak hozzábújni.

A Waldorf babákról további információkat itt találsz: http://alomkucko.hu/index.php/waldorfbaba
Ha te is szeretnél ilyet, látogass el ide: http://alomkucko.hu/index.php/alombolt/alombolt-babak-es-kiegeszitok